Vegan nacho’s

Natuurlijk eten vegans ook comfortfood! En eigenlijk is dat zelfs helemaal geen probleem 🙂

In dit gerecht gaat het eigenlijk om de vegan ‘kaassaus’ die je zelf moet maken. Deze saus is gelukkig heel gemakkelijk te maken, vraagt niet zoveel aandacht en kan je in grotere hoeveelheden maken en invriezen voor wanneer je eens zin hebt in nacho’s.
Wat we zelf merken nadat we dit gerecht eten, is dat deze saus gewoon minder zwaar ‘valt’ dan een echte kaassaus. Wellicht omdat een echte kaassaus een bom van vetten en zout is?

Deze saus maak je met ui, aardappel, wortel en een beetje edelgist. Edelgist kan op verschillende plekken kopen, zoals Holland&Barret of Bioplanet.

Het zijn eigenlijk vlokken van gedroogde en gedeactiveerde gist. De gist is dus niet meer werkzaam en heeft dus geen rijzende eigenschappen meer. In combinatie met bijvoorbeeld gedroogde noten of in een bechamelachtige saus geven de edelgistvlokken een kaasachtige smaak.
Maar, let op: gebruik er zeker niet te veel van. Als je het niet gewend bent om met edelgist te werken is het beter dat je met kleine beetjes begint.

Benodigdheden – 4 personen

voor de saus:

2 aardappelen

2 grote wortelen

1 grote of 2 kleine/normale uien

3 tomtaten

kruiden: peper, zout, olijfolie, bouillon (poedervorm), een eetlepel bloem, paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, edelgist

voor op de nacho’s:

1 tot 2 grote tomaten

1/2 tot een hele rode ui

jalapeños (in bokaal)

en vergeet de nacho’s niet natuurlijk!

zie de extra tip helemaal onderaan om je schotel nog meer te pimpen!!

 

Bereiding

Snij de ui in grove stukken, verwarm een beetje olijfolie en gaar de ui op een middelmatig vuur.
De ui traag garen en rustig een beetje bruin stoven zal de smaak van de saus zeker ten goede komen. Als je ui traag bruin bakt komt het zoete van de ui een beetje naar boven.

Schil ondertussen de aardappel en wortel en snij eveneens in grote stukken.
Zodra de ui gegaard is voeg je de wortel en aardappel toe. Warm dit geheel op in de pot.
Voeg alle kruiden toe (behalve de edelgist), wees voorzichtig met hoeveelheden. Het is beter dat je nu een beetje van de kruiden toevoegt en later meer kruiden toevoegt naar smaak.
Het voordeel om nu al kruiden toe te voegen is dat je de kruiden heel even en heel kort kan meebakken.
Dat zorgt altijd voor een beetje extra smaak.
Voeg een eetlepel bloem toe om de saus later meer te laten binden. Bak de bloem heel kort mee.
Je zal zien dat er rond de groenten een laagje met zetmeel ontstaat. Deze zetmeel zal er voor zorgen dat de saus mooi zal indikken.
Denk er aan dat er ook zetmeel zit in de aardappelen en een beetje in de wortelen. Ook deze zetmelen zullen meehelpen aan de binding van de saus.

Voeg water toe zodat alle groenten ruim onder water staan en breng het geheel aan de kook zodat alles gaar kan worden.
Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zorg dat er voldoende water in de pot aanwezig is zodat er niets kan aanbranden.

Ondertussen kan je de tomaten en rode ui snijden.
Snij de tomaten in vier en verwijder het kroontje. Snij het middelste gedeelte uit de tomaat (het ‘natte’ gedeelte waar de zaden in zitten).
Zo blijf je over met het ‘tomatenvlees’. Snij dit in 3 lengtes en daarna in kleine blokjes.
Op die manier krijg je mooie blokjes die niet alleen makkelijker zijn om te eten, maar het ziet er ook leuk uit.
Snij de rode ui eveneens in kleine blokjes en haal de gewenste hoeveelheid jalapeños uit de bokaal.

Als de groenten gaar zijn (zorg dat ze heel gaar zijn voor een mooie gladde saus) kan je ze met een staafmixer mixen tot een gladde saus. Voeg nu eventueel nog kruiden toe en de edelgist. Best doe je dit per eetlepel, voeg een eetlepel edelgist toe, laat de edelgist oplossen in de saus (1 minuut) en proef. Zo kan je geleidelijk de juiste hoeveelheid edelgist toevoegen.

Olijfolie of een andere plantaardige olie toevoegen kan zeker een meerwaarde zijn. De saus zal gladder en smeuiger worden en zal meer blinken.
Een koffielepeltje suiker toevoegen kan ook helpen 😉

Het geheel zal er uit zien als een dikke soep. De saus is veel meer loperig wanneer ze nog op het vuur staat. Schrik dus niet als je denkt net een dikke soep te hebben gemaakt.
Als de saus te loperig is kan je de saus indikken door verder in te koken. Doe dit wel rustig en blijf goed aan je vuur staan zodat je vaak kan roeren. Door de zetmelen in de saus kan je een aangebakken laagje krijgen. Blijf dus heel regelmatig roeren en kook de saus dan niet te hard.

Doe de nacho’s in een ovenvaste schaal en giet de saus over de nacho’s. Overdrijf natuurlijk niet, het is niet de bedoeling dat je nacho’s zwemmen in saus. Pootjebadende nacho’s, dat is de hoeveelheid die juist is 😉

Zet de gril ondertussen op. Verdeel de tomatenblokjes en jalapeños over de nacho’s met ‘kaassaus’ en zet onder de gril.
Grillen kan altijd een beetje tricky zijn omdat het geheel heel erg snel kan verbranden.
Zet de ovenschaal dus zo ver mogelijk van de gril en blijf altijd bij de oven staan. Het geheel heeft misschien maar 1 minuut of maximaal 2 minuten nodig. Als je niet goed oplet verbrand alles.
Doe de ovendeur dus vaak open en kijk goed.

Als de saus en enkele nacho’s een mooie kleur hebben, haal dan de schotel uit de oven en werk af met rode ui.

TIP: voeg enkele toefjes vegan ‘roomkaas’ toe van Violife en/of enkele blaadjes koriander om je schotel nog meer te pimpen. Die roomkaas van Violife is trouwens erg goed en kan je tegenwoordig op veel plaatsen vinden.

Maak deze maaltijd zelf en deel hem op instagram met de hashtag #happeaspeople

 

volg PEAS op instagram

Vegan nacho’s

Natuurlijk eten vegans ook comfortfood! En eigenlijk is dat zelfs helemaal geen probleem 🙂

In dit gerecht gaat het eigenlijk om de vegan ‘kaassaus’ die je zelf moet maken. Deze saus is gelukkig heel gemakkelijk te maken, vraagt niet zoveel aandacht en kan je in grotere hoeveelheden maken en invriezen voor wanneer je eens zin hebt in nacho’s.
Wat we zelf merken nadat we dit gerecht eten, is dat deze saus gewoon minder zwaar ‘valt’ dan een echte kaassaus. Wellicht omdat een echte kaassaus een bom van vetten en zout is?

Deze saus maak je met ui, aardappel, wortel en een beetje edelgist. Edelgist kan op verschillende plekken kopen, zoals Holland&Barret of Bioplanet.

Het zijn eigenlijk vlokken van gedroogde en gedeactiveerde gist. De gist is dus niet meer werkzaam en heeft dus geen rijzende eigenschappen meer. In combinatie met bijvoorbeeld gedroogde noten of in een bechamelachtige saus geven de edelgistvlokken een kaasachtige smaak.
Maar, let op: gebruik er zeker niet te veel van. Als je het niet gewend bent om met edelgist te werken is het beter dat je met kleine beetjes begint.

Benodigdheden – 4 personen

voor de saus:

2 aardappelen

2 grote wortelen

1 grote of 2 kleine/normale uien

3 tomtaten

kruiden: peper, zout, olijfolie, bouillon (poedervorm), een eetlepel bloem, paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, edelgist

voor op de nacho’s:

1 tot 2 grote tomaten

1/2 tot een hele rode ui

jalapeños (in bokaal)

en vergeet de nacho’s niet natuurlijk!

zie de extra tip helemaal onderaan om je schotel nog meer te pimpen!!

Bereiding

Snij de ui in grove stukken, verwarm een beetje olijfolie en gaar de ui op een middelmatig vuur.
De ui traag garen en rustig een beetje bruin stoven zal de smaak van de saus zeker ten goede komen. Als je ui traag bruin bakt komt het zoete van de ui een beetje naar boven.

Schil ondertussen de aardappel en wortel en snij eveneens in grote stukken.
Zodra de ui gegaard is voeg je de wortel en aardappel toe. Warm dit geheel op in de pot.
Voeg alle kruiden toe (behalve de edelgist), wees voorzichtig met hoeveelheden. Het is beter dat je nu een beetje van de kruiden toevoegt en later meer kruiden toevoegt naar smaak.
Het voordeel om nu al kruiden toe te voegen is dat je de kruiden heel even en heel kort kan meebakken.
Dat zorgt altijd voor een beetje extra smaak.
Voeg een eetlepel bloem toe om de saus later meer te laten binden. Bak de bloem heel kort mee.
Je zal zien dat er rond de groenten een laagje met zetmeel ontstaat. Deze zetmeel zal er voor zorgen dat de saus mooi zal indikken.
Denk er aan dat er ook zetmeel zit in de aardappelen en een beetje in de wortelen. Ook deze zetmelen zullen meehelpen aan de binding van de saus.

Voeg water toe zodat alle groenten ruim onder water staan en breng het geheel aan de kook zodat alles gaar kan worden.
Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zorg dat er voldoende water in de pot aanwezig is zodat er niets kan aanbranden.

Ondertussen kan je de tomaten en rode ui snijden.
Snij de tomaten in vier en verwijder het kroontje. Snij het middelste gedeelte uit de tomaat (het ‘natte’ gedeelte waar de zaden in zitten).
Zo blijf je over met het ‘tomatenvlees’. Snij dit in 3 lengtes en daarna in kleine blokjes.
Op die manier krijg je mooie blokjes die niet alleen makkelijker zijn om te eten, maar het ziet er ook leuk uit.
Snij de rode ui eveneens in kleine blokjes en haal de gewenste hoeveelheid jalapeños uit de bokaal.

 

Als de groenten gaar zijn (zorg dat ze heel gaar zijn voor een mooie gladde saus) kan je ze met een staafmixer mixen tot een gladde saus. Voeg nu eventueel nog kruiden toe en de edelgist. Best doe je dit per eetlepel, voeg een eetlepel edelgist toe, laat de edelgist oplossen in de saus (1 minuut) en proef. Zo kan je geleidelijk de juiste hoeveelheid edelgist toevoegen.
Olijfolie of een andere plantaardige olie toevoegen kan zeker een meerwaarde zijn. De saus zal gladder en smeuiger worden en zal meer blinken.
Een koffielepeltje suiker toevoegen kan ook helpen 😉

Het geheel zal er uit zien als een dikke soep. De saus is veel meer loperig wanneer ze nog op het vuur staat. Schrik dus niet als je denkt net een dikke soep te hebben gemaakt.
Als de saus te loperig is kan je de saus indikken door verder in te koken. Doe dit wel rustig en blijf goed aan je vuur staan zodat je vaak kan roeren. Door de zetmelen in de saus kan je een aangebakken laagje krijgen. Blijf dus heel regelmatig roeren en kook de saus dan niet te hard.

Doe de nacho’s in een ovenvaste schaal en giet de saus over de nacho’s. Overdrijf natuurlijk niet, het is niet de bedoeling dat je nacho’s zwemmen in saus. Pootjebadende nacho’s, dat is de hoeveelheid die juist is 😉

Zet de gril ondertussen op. Verdeel de tomatenblokjes en jalapeños over de nacho’s met ‘kaassaus’ en zet onder de gril.
Grillen kan altijd een beetje tricky zijn omdat het geheel heel erg snel kan verbranden.
Zet de ovenschaal dus zo ver mogelijk van de gril en blijf altijd bij de oven staan. Het geheel heeft misschien maar 1 minuut of maximaal 2 minuten nodig. Als je niet goed oplet verbrand alles.
Doe de ovendeur dus vaak open en kijk goed.

Als de saus en enkele nacho’s een mooie kleur hebben, haal dan de schotel uit de oven en werk af met rode ui.

TIP: voeg enkele toefjes vegan ‘roomkaas’ toe van Violife en/of enkele blaadjes koriander om je schotel nog meer te pimpen. Die roomkaas van Violife is trouwens erg goed en kan je tegenwoordig op veel plaatsen vinden.

Maak deze maaltijd zelf en deel hem op instagram met de hashtag #happeaspeople

 

volg PEAS op instagram