Ovenschotel Venkel

Dit gerecht is zo lekker! Venkel wordt soms een beetje vergeten, of mensen houden niet zo van de anijssmaak van venkel, maar als je de venkel roostert en combineert met tomatensaus dan krijg je een erg lekkere combinatie die helemaal niet sterk naar anijs smaakt.
Geniet van een smakelijk en vullend gerecht; gemaakt met lokale ingrediënten.

Wat extra leuk is aan dit gerecht is dat je superveel groenten eet en dat je de ovenschotel zalf kan aanpassen natuurlijk! Wat wortel er bij? Tuurlijk! Met paprika in plaats van aubergine? Be my guest 🙂

Ovenschotels lenen zich nu eenmaal om creatief te zijn. Al raad ik je wel aan deze versie met venkel te proberen.
Venkel komt oorspronkelijk uit Azië en het gebied rond de Middellandse Zee (waar ze ook vaak verbouwd wordt). Venkel is een groente die ook lokaal gekweekt kan worden. Het seizoen loopt van juni tot november.

Benodigdheden – 4 personen

6 grote aardappelen

2 venkelknollen

300g prinsessenboontjes

2 grote uien

500g gepelde/gezeefde tomaten

1 aubergine

3 tomtaten

kruiden: peper, zout, olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper

 

Bereiding

Snij eerste de groenten.
De ui snij je in grove stukken, ontdoe de tomaten van hun kroontjes en snij ze in twee. Dop de prinsessenboontjes en snij de venkel.
Om de venkel te snijden snij je de boven -en onderkant er af. Zet de venkel rechtop (op het tafelvlak, zodat de venkel blijft staan) en snij daarna de venkel in dikke plakken.
De aardappelen snij ik overlangs in 2 stukken. Snij de aubergine doormidden in de lengte, snij daarna de helften in grove stukken.
Ik heb de venkel eerst gekruid met peper, zout en olijfolie. Daarna heb ik ze gegrild in een grillpan. Je kan ze ook roosteren in een oven of aanstoven in een pan. Venkel heeft even tijd nodig om gaar te worden.

Stoof de ui aan met een beetje olijfolie op een middelmatig vuur. Zodra de ui zacht wordt voeg ik alle kruiden toe, deze bak ik een klein minuutje mee (kruiden kort meebakken voegt vaak extra smaak toe).

Zet het vuur even hoger en blus het geheel met de gezeefde tomaten. Voeg de aardappelen toe aan de saus en breng de saus op een middelmatig vuur aan de kook. Voeg de venkel toe.
Leg daarna de gesneden tomaten en de stukken aubergine in de saus. Zet het vuur terug lager en laat het geheel onder een deksel pruttelen.

Het is de bedoeling dat de aardappelen medium gaar worden. Op het laatste gaan alle groenten en de saus nog in de oven waardoor het geheel verder kan garen.

Na 10 minuten kan je de boontjes toevoegen aan de pruttelende saus. Zorg wel dat ondertussen regelmatig eens roert zodat de saus niet kan aanbranden.
Proef ondertussen van de saus en kruid bij naar wens en smaak.

Laat de boontjes nog 5 minuten meekoken, zet ondertussen de oven aan op 220°C.
Haal dan de pot van het vuur en breng alles over in een ovenvaste schaal.
Plaats de schotel in de oven gedurende 10 tot 15 minuten.
Als alle gaar is kan je nog heel even de grill van je oven aanzetten om alles mooi aan te kleuren.

Let hierbij heel goed op! Een grill kan het geheel heel snel aanbranden. Soms is een minuutje grillen meer dan genoeg.
Het helpt ook als je de ovenschotel een beetje lager kan zetten (een beetje verder van de grill af dus; waardoor het risico op verbranden kleiner wordt).

Geniet van je maaltijd! 

Maak deze maaltijd zelf en deel hem op instagram met de hashtag #happeaspeople

 

volg PEAS op instagram

Ovenschotel Venkel

Dit gerecht is zo lekker! Venkel wordt soms een beetje vergeten, of mensen houden niet zo van de anijssmaak van venkel, maar als je de venkel roostert en combineert met tomatensaus dan krijg je een erg lekkere combinatie die helemaal niet sterk naar anijs smaakt.
Geniet van een smakelijk en vullend gerecht; gemaakt met lokale ingrediënten.

Wat extra leuk is aan dit gerecht is dat je superveel groenten eet en dat je de ovenschotel zalf kan aanpassen natuurlijk! Wat wortel er bij? Tuurlijk! Met paprika in plaats van aubergine? Be my guest 🙂

Ovenschotels lenen zich nu eenmaal om creatief te zijn. Al raad ik je wel aan deze versie met venkel te proberen.
Venkel komt oorspronkelijk uit Azië en het gebied rond de Middellandse Zee (waar ze ook vaak verbouwd wordt). Venkel is een groente die ook lokaal gekweekt kan worden. Het seizoen loopt van juni tot november.

Benodigdheden – 4 personen

6 grote aardappelen

2 venkelknollen

300g prinsessenboontjes

2 grote uien

500g gepelde/gezeefde tomaten

1 aubergine

3 tomaten

kruiden: peper, zout, olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper

Bereiding

Snij eerste de groenten.
De ui snij je in grove stukken, ontdoe de tomaten van hun kroontjes en snij ze in twee. Dop de prinsessenboontjes en snij de venkel.
Om de venkel te snijden snij je de boven -en onderkant er af. Zet de venkel rechtop (op het tafelvlak, zodat de venkel blijft staan) en snij daarna de venkel in dikke plakken.
De aardappelen snij ik overlangs in 2 stukken. Snij de aubergine doormidden in de lengte, snij daarna de helften in grove stukken.
Ik heb de venkel eerst gekruid met peper, zout en olijfolie. Daarna heb ik ze gegrild in een grillpan. Je kan ze ook roosteren in een oven of aanstoven in een pan. Venkel heeft even tijd nodig om gaar te worden.

Stoof de ui aan met een beetje olijfolie op een middelmatig vuur. Zodra de ui zacht wordt voeg ik alle kruiden toe, deze bak ik een klein minuutje mee (kruiden kort meebakken voegt vaak extra smaak toe).

Zet het vuur even hoger en blus het geheel met de gezeefde tomaten. Voeg de aardappelen toe aan de saus en breng de saus op een middelmatig vuur aan de kook. Voeg de venkel toe.
Leg daarna de gesneden tomaten en de stukken aubergine in de saus. Zet het vuur terug lager en laat het geheel onder een deksel pruttelen.

Het is de bedoeling dat de aardappelen medium gaar worden. Op het laatste gaan alle groenten en de saus nog in de oven waardoor het geheel verder kan garen.

Na 10 minuten kan je de boontjes toevoegen aan de pruttelende saus. Zorg wel dat ondertussen regelmatig eens roert zodat de saus niet kan aanbranden.
Proef ondertussen van de saus en kruid bij naar wens en smaak.

Laat de boontjes nog 5 minuten meekoken, zet ondertussen de oven aan op 220°C.
Haal dan de pot van het vuur en breng alles over in een ovenvaste schaal.
Plaats de schotel in de oven gedurende 10 tot 15 minuten.
Als alle gaar is kan je nog heel even de grill van je oven aanzetten om alles mooi aan te kleuren.

Let hierbij heel goed op! Een grill kan het geheel heel snel aanbranden. Soms is een minuutje grillen meer dan genoeg.
Het helpt ook als je de ovenschotel een beetje lager kan zetten (een beetje verder van de grill af dus; waardoor het risico op verbranden kleiner wordt).

Geniet van je maaltijd!

Maak deze maaltijd zelf en deel hem op instagram met de hashtag #happeaspeople

 

volg PEAS op instagram