fbpx

“Want als het misgaat, is dat toch vaak de reden. Je wil snel iets eten, je weet niet goed wat, grijpt naar wat je kent van vroeger of naar iets ongezond”.

 

vegan cinnamonrolls

Een goed gevulde voorraadkast!

Jullie kozen dit thema als nieuwste topic voor de BLOG. Verbaast me niet, want het sluit aan bij één van de meest gestelde vragen als het gaat over een plantaardig(er) eetpatroon.
En die vraag is; wat eten jullie dan? 

Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we zoveel mogelijk plantaardig eten. Thuis lukt dat aardig, maar af en toe, en dan vooral op restaurant op of bezoek bij vrienden, zijn we minder strict. In concreto betekent dit dat we af en toe kaas eten of een eitje en dat een product dat melk bevat, soms ook wel achter onze kiezen verdwijnt.

De voorraad ten huize Mr. & Mrs. PEAS

Maar we hebben het hier even over thuis en dan is het wel handig om een aantal dingen in je voorraadkast te hebben om snel toch een lekkere vegan maaltijd klaar te maken.

Want als het misgaat, is dat toch vaak de reden. Je wil snel iets eten, je weet niet goed wat, grijpt naar wat je kent van vroeger of naar iets ongezond.

Dus wat zit er in een goed gevulde vegan voorraadkast en hoe vermijd ik die valkuilen zoveel mogelijk?

Fruit en groenten

Spreekt voor zich dat groenten en fruit the way to go zijn. Klinkt logisch, maar dat is het niet voor iedereen. Nochtans is dat de basis van een evenwichtige maaltijd en kan je daar rond werken. Ook diepvriesgroenten kunnen handig zijn voor een snel soepje of diepvriesfruit voor een frisse smoothie. Want laten we realistisch zijn, we hebben niet allemaal tijd noch middelen om elke dag verse of biologische groenten en fruit te kopen.

Wat ik zelf heel handig vind, is dat er standaard rijst, pasta, couscous, noodles, quinoa, bulgur en tortilla’s in de kast liggen. Producten met een lange houdbaarheidsdatum en samen met de juiste groentenmix maak je er al snel een lekkere maaltijd mee. Een goede variatie aan kruiden, ook altijd handig. En dat geldt ook voor bloem, noten en peulvruchten. Op zich is dit niet allemaal specifiek voor een vegan voorraadkast, deze ingrediënten zijn gewoon altijd handig om in huis te hebben. Ik vul graag nog aan met lekkere olijfolie, (appel)azijn, sojasaus, wat bouillons en voor mij onmisbaar, tomaten in blik of reeds gezeefd..

What vegans eat!

Meer specifiek voor een vegan eetpatroon zijn de volgende producten vaak ook handig omdat ze je voorzien van voldoende voedingswaarden en vaak als een soort van vervanger beschouwd worden. Ik denk dan aan kikkererwten, linzen, bonen, tempeh, tofu

Ook met een blik kokosmelk geef je een simpel gerecht een lekkere twist en met edelgist breng je je pasta extra op smaak als je geen kaas wil gebruiken. Tip! Meng de edelgist met cashewnoten en wat zout in de blender en je krijgt een erg lekkere gemalen soort kaasvervanger. En persoonlijk vind ik ook miso onmisbaar. Het ziet eruit als een soort pasta die je kan gebruiken als smaakmaker in een soep of als marinade aangelengd met water.

Lekker koel!

Tot zover de voorraadkast. We verhuizen even naar de koelkast/diepvries. Ook daar kan je vrij makkelijk wat vegan voorraad opbouwen. Ik denk dan aan plantaardige melk, er is ondertussen erg veel keuze en dus voor elk wat wils. En dat geldt ook voor yoghurt en nagerechten zoals pudding, ijsjes, maar ook pannenkoeken mixen zijn vaak vegan, net zoals ook bladerdeeg

Let’s snoep

En tenslotte misschien nog even van de koelkast naar de snoepkast :-).

Want ook dat aanbod is ondertussen vele malen groter dan enkele jaren geleden. Als het over vegan snacks gaat, vind ik persoonlijk gedroogd zeewier erg lekker. Kan je gewoon kopen in de meeste supermarkten, een lekkere en heel luchtige zoute snack. Ook de meeste zout chips is vegan, wel even het etiket checken want het verschilt van merk tot merk. Ondertussen vind je ook chips gemaakt van kikkererwten of groenten in het rek van je supermarkt; héél erg lekker. En zelfs echt snoep bestaat in een vegan variant, check maar even het merk Katja, die hebben heel wat snoepjes die helemaal vegan zijn. Erg geliefd hier in huis :-).

Enfin, van groenten en fruit naar snoep, je ziet dat het soms niet ver weg is :-).

Laat je niet afschrikken door producten die je niet kent of waarvan je niet weet wat je er mee moet. Het internet staat vol tips en lekkere gerechtjes. Vaak vind je al voldoende tips door het ingrediënt in te geven in Google en zo geïnspireerd te raken.

Bon appetit!

 

 

 

kom langs!

of pre-order online

Je kan langskomen in de winkel in Hasselt of je kan nu online je pre-order plaatsen. Zo ben je nooit teleurgesteld en altijd zeker van je favoriete dessert.

Adres
Minderbroederstraat 32,
3500 Hasselt

Openingsuren
Di. - Za. 10u30-17u00
Koopzondag 10u30-17u00

Algemene Voorwaarden

Copyright PEAS 2020

Privacy Verklaring

Copyright PEAS 2020

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}